Waterdichte badkamer zonder wapeningsband: zo doe je dat

Redactie

Bij het renoveren of bouwen van een badkamer is een waterdichte afwerking van groot belang. Een veelvoorkomende methode is het gebruik van een wapeningsband in combinatie met waterdichte pasta of kit. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een waterdichte badkamer te realiseren zonder wapeningsband? In deze handleiding laten wij je zien hoe je dit kunt doen.

De juiste voorbereidingen treffen

Om ervoor te zorgen dat de waterdichte afwerking goed hecht en lang meegaat, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen voordat je begint met het waterdicht maken van de badkamer. Allereerst is het belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken en te zorgen dat deze droog en vetvrij is. Dit betekent dat alle oude kitresten, losse stukjes tegel of verf en andere onregelmatigheden verwijderd moeten worden. Eventuele gaten of scheuren in de ondergrond dienen opgevuld te worden met vulmiddel. Op deze manier zorg je voor een egale ondergrond waarop de waterdichte pasta goed kan hechten. Het is ook verstandig om te controleren of de ondergrond geschikt is voor het aanbrengen van de waterdichte pasta. Bijvoorbeeld of deze voldoende stevig en stabiel is en of er geen lekkages of andere vochtproblemen zijn.

Aanbrengen van de waterdichte pasta

Nu de ondergrond van de badkamer goed is voorbereid, kan je beginnen met het aanbrengen van de waterdichte pasta. Het is hierbij van belang dat je de pasta gelijkmatig aanbrengt op zowel de wanden als de vloer van de badkamer. Hierbij kan je gebruik maken van een brede plamuurmes om de pasta goed te verdelen en eventuele oneffenheden weg te werken. Zorg ervoor dat je tijdens het aanbrengen van de pasta geen plekjes overslaat, zodat er geen zwakke plekken ontstaan waar vocht doorheen kan dringen.

Nu de ondergrond van de badkamer goed is voorbereid, kan je beginnen met het aanbrengen van de waterdichte pasta. Het is hierbij van belang dat je de pasta gelijkmatig aanbrengt op zowel de wanden als de vloer van de badkamer. Hierbij kan je gebruik maken van een brede plamuurmes om de pasta goed te verdelen en eventuele oneffenheden weg te werken. Zorg ervoor dat je tijdens het aanbrengen van de pasta geen plekjes overslaat, zodat er geen zwakke plekken ontstaan waar vocht doorheen kan dringen.

Naadloze afwerking

Het gebruik van waterdichte pasta in plaats van een wapeningsband heeft verschillende voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat het zorgt voor een naadloze afwerking. Dit betekent dat er geen naden of voegen te zien zijn. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook hygiënisch. Doordat er geen naden of voegen zijn, kunnen er namelijk geen vuilresten of bacteriën achterblijven. Dit maakt het schoonmaken van oppervlakken die zijn afgewerkt met waterdichte pasta een stuk gemakkelijker en veiliger voor de gezondheid. Bovendien geeft het een strakke en moderne uitstraling aan het oppervlak. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor waterdichte pasta als afwerkingsmateriaal voor hun vloeren, muren en andere oppervlakken.

Het afkitten van de badkamer

Nadat de waterdichte pasta is aangebracht en volledig is opgedroogd, kan je de badkamer afkitten. Kies hierbij voor een waterdichte kit die geschikt is voor badkamers. Breng de kit gelijkmatig aan op de overgangen tussen wanden en vloer, en tussen wanden onderling. Zorg ervoor dat de kit goed aansluit en dat er geen openstaande voegen zijn.

Welke Eurocol voor badkamer?

Voor het waterdicht maken van een badkamer met Eurocol producten, kan het beste de Eurocol 685 Speciaal gebruikt worden. Deze speciale afdichtingsmortel is geschikt voor het waterdicht maken van wanden, vloeren en natte ruimtes zoals badkamers.

Hoe maak ik mijn badkamer waterdicht?

Om een badkamer waterdicht te maken, zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond. Dit betekent dat alle naden en voegen goed afgedicht moeten worden en dat er geen beschadigingen of scheuren aanwezig mogen zijn. Vervolgens kan er gebruik gemaakt worden van waterdichte pasta, zoals Eurocol 685 Speciaal, om de wanden en vloeren af te werken. Ook kan er gekozen worden voor het plaatsen van waterdichte membranen, zoals een speciale afdichtingsdoek of -folie. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie in de badkamer, om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe maak ik een inloopdouche waterdicht?

Om een inloopdouche waterdicht te maken, is het belangrijk om te zorgen voor een goede afdichting van de vloer en wanden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met waterdichte pasta, zoals Eurocol 685 Speciaal, of door het plaatsen van waterdichte membranen, zoals een speciale afdichtingsdoek of -folie. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering, zodat het water snel en effectief afgevoerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een douchegoot of -putje. Tot slot is goede ventilatie ook belangrijk, om vochtproblemen te voorkomen.