De evolutie van fietsenstallingen

Redactie

Fietsen zijn al een lange tijd een gezond en duurzaam transportmiddel. Over de hele wereld nemen vooral mensen in grote steden steeds vaker de fiets voor woon-werkverkeer. Een belangrijk onderdeel van fietsen dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de fietsberging of fietsenstalling. De stalling heeft een heuse verandering ondergaan qua design en functie. Fietsenstallingen waren niet meer dan palen of eenvoudige rekken om fietsen veilig aan vast te maken. Naarmate het fietsgebruik toenam, realiseerden bedrijven en steden de noodzaak van een goede fietsenstalling of berging. Tegenwoordig is een fietsenstalling meer dan een plek om je fiets te parkeren. De stallingen bieden veiligheid tegen diefstal en beschermen je fiets tegen de regen. 

Innovatief ontwerp

Een uniek design is voor een goede fietsenstalling van groot belang. Gebruik van duurzame materialen zoals waterbestendige coatingen en roestvrij staal zorgen ervoor dat de fietsenstalling lang zal blijven bestaan. Een goede indeling van een fietsberging zorgt ervoor dat de stalling een maximaal aantal fietsen kwijt kan, hierdoor hoef jij niet lang te zoeken naar een plekje. Beveiliging is misschien wel de belangrijkste reden dat de fietsenstalling ooit gemaakt is. Beveiligingssystemen, zoals een pasje, tag, mobiele telefoon en camera’s zijn hier vormen van en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Diefstal en vandalisme worden hierdoor ontmoedigd of in sommige gevallen nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen het vertrouwen hebben om de fiets te gaan gebruiken op dagelijkse basis.  

Voordelen die jij nog niet wist

Niet alleen in straten van grote steden vind je tegenwoordig fietsenstallingen. Ook in appartementencomplexen, kantoorpanden en bij stations zijn er steeds vaker fietsenstallingen te vinden. Hoogwaardige fietsenbergingen zorgen ervoor dat meer mensen bereid zijn naar bepaalde plekken te komen met de fiets. Veel gemeenten zijn zich ervan bewust dat een goede fietsenstalling nieuwe bezoekers kan aantrekken. De stalling kan bijvoorbeeld zorgen voor een gevoel van veiligheid bij het achterlaten van de fiets. Mocht je als gemeente te weinig bezoekers hebben, zou mijn advies zijn om gewoon een goede fietsenstalling neer te zetten. Tevens voorkom je hiermee grote stromen aan auto’s die tijdens de spits zorgen voor lange files en reistijden. Pak de fiets en zet hem veilig in de fietsenstalling. 

De toekomst

Kortom, de fietsenstalling is in de tijd dat hij bestaat al flink veranderd. De verandering van eenvoudige rekken en palen tot fietsenstallingen waar wel 12500 fietsen in kunnen. Terwijl steden streven naar gezondere en duurzamere vormen van transport, worden fietsenstallingen steeds vaker meegenomen in de architectuur van steden. De verandering van de fietsenstalling hangt samen met de groeiende vraag naar fietsen en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De vraag naar fietsen zal blijven groeien, waardoor er ook steeds meer stallingen gebouwd zullen gaan worden. Hoe zal de fietsenstalling van de toekomst eruitzien? Dat is iets waar we binnenkort achter zullen gaan komen.