Het beitsen van je trap: een praktische gids

Redactie

Bij het renoveren van een huis is de trap vaak een van de meest verwaarloosde onderdelen. De trap is echter een van de meest gebruikte oppervlakken in huis en kan een grote impact hebben op de uitstraling van je interieur. Het beitsen van je trap is een eenvoudige en goedkope manier om je trap nieuw leven in te blazen en te zorgen dat deze er weer als nieuw uitziet.

Wat is beitsen en waarom zou je je trap moeten beitsen?

Beitsen is een manier om hout te beschermen en te verfraaien. Beits wordt aangebracht op het oppervlak van het hout en trekt daar in, waardoor het hout beschermd wordt tegen vocht en vuil. Daarnaast geeft beits het hout een mooie, natuurlijke uitstraling.

Het beitsen van je trap is een goed idee om verschillende redenen. Ten eerste zorgt beitsen ervoor dat het hout van je trap beschermd is tegen slijtage en verkleuring door dagelijks gebruik. Ten tweede geeft beitsen je trap een nieuwe, frisse uitstraling en kan het helpen om de rest van je interieur beter tot zijn recht te laten komen. Ten slotte kan het beitsen van je trap een stuk goedkoper zijn dan het laten vervangen van je trap.

Stap voor stap je trap beitsen

Benodigdheden

Voordat je begint met het beitsen van je trap, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Beits
 • Schuurpapier
 • Kwasten
 • Afplaktape
 • Plamuurmes
 • Stofzuiger

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met beitsen, is het belangrijk om je trap goed voor te bereiden. Verwijder allereerst de oude verf- of laklaag van je trap met schuurpapier. Verwijder vervolgens het stof met een stofzuiger en maak de trap schoon met een vochtige doek. Plak de delen van de trap af die je niet wilt beitsen met afplaktape.

Stap 2: Plamuren

Controleer of er eventuele beschadigingen zijn aan het hout en vul deze op met plamuur. Gebruik hiervoor een plamuurmes en laat de plamuur drogen voordat je verder gaat.

Stap 3: Beitsen

Breng de beits aan op de trap met een kwast en werk van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je de beits gelijkmatig verdeelt en dat je geen plekken overslaat. Laat de beits vervolgens drogen volgens de instructies op de verpakking. Breng eventueel nog een tweede laag beits aan voor een diepere kleur.

Stap 4: Afwerking

Als de beits droog is, kun je de afplaktape verwijderen en kun je de trap afwerken met lak of vernis voor extra bescherming en een mooie glans. Laat de lak of vernis drogen volgens de instructies op de verpakking.

Instructie filmpje beitsen

Tips voor het beitsen van je trap

 • Werk altijd van boven naar beneden om te voorkomen dat je opnieuw moet beginnen.
 • Zorg ervoor dat je de beits gelijkmatig verdeelt en geen plekken overslaat.
 • Laat de beits goed drogen voordat je eventueel nog een tweede laag aanbrengt.
 • Gebruik goede kwaliteit beits en kwasten voor het beste resultaat.
 • Plak de delen van de trap af die je niet wilt beitsen met afplaktape.
 • Breng na het beitsen een afwerkingslaag aan voor extra bescherming en een mooie glans.

Welke beits voor trap?

Voor het beitsen van je trap kun je het beste kiezen voor een beits die speciaal geschikt is voor houten vloeren en trappen. Deze beitsen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en geven je trap een mooie, natuurlijke uitstraling. Het is belangrijk om te kiezen voor een beits van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat de beits goed hecht en je trap goed beschermd is tegen vocht en vuil.

Wat is beter vernis of beits?

Of vernis of beits beter is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je trap. Beits trekt in het hout en geeft het hout een mooie, natuurlijke uitstraling. Het beschermt het hout tegen vocht en vuil, maar biedt minder bescherming tegen slijtage dan vernis. Vernis vormt een harde, beschermende laag op het oppervlak van het hout en biedt daardoor meer bescherming tegen slijtage en krassen dan beits. Vernis kan echter wel de natuurlijke uitstraling van het hout verminderen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen van beide afwerkingen af te wegen en te kijken welke afwerking het beste bij je trap past.

Wat kost een trap vernissen?

De kosten voor het vernissen van een trap hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de trap en de staat van de trap. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 20 tot € 30 per trede. Voor een trap met bijvoorbeeld 15 treden zou dat uitkomen op een totaalbedrag van ongeveer € 300 tot € 450. Het is echter altijd verstandig om een offerte op te vragen bij een professionele schilder of klusser om een precieze prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie.