Steeds vaker wordt de VCA certificering in een adem genoemd met veiligheid op de werkvloer. Je ziet het dan ook terug in veel verschillende sectoren. Maar wat betekent VCA eigenlijk? De VCA norm staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit certificatiesysteem is ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het werken in een veilige en gezonde werkomgeving. Het is gericht op het voorkomen van ongevallen en het verminderen van risico’s op je werk.
Soorten VCA certificeringen
Er zijn verschillende soorten VCA certificeringen die organisaties kunnen behalen, afhankelijk van hun behoeften en de aard van hun werkzaamheden:
- VCA Basis (B-VCA): dit is voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen;
- VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden): deze certificering is specifiek voor leidinggevenden die verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van anderen en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving;
- VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheid en Gezondheid voor Uitzend- en Detacheringsbureaus): dit is speciaal voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche.
Voordelen VCA bedrijfscertificaat
Het behalen van een VCA certificaat kan aanvoelen als een grote opgave. Laat je daar als bedrijf vooral niet door tegenhouden. De certificering biedt namelijk veel verschillende voordelen zowel op commercieel als bedrijfstechnisch vlak.
Risicobeheersing: doordat je mogelijke risico’s op de werkvloer in kaart hebt gebracht, verklein je de kans op ongevallen. Om dit na te kunnen leven, is het belangrijk dat je collega’s structureel ingelicht worden en werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen regelmatig worden geïnspecteerd.
Gunningsvoordeel: opdrachtgevers willen steeds vaker dat je als bedrijf in het bezit bent van een VCA bedrijfscertificaat. Voldoe je aan de VCA norm, dan toon je zichtbaar aan dat je arbo en veiligheid goed op orde hebt. Een certificaat geeft je hierbij een gunningsvoordeel ten opzichte van anderen.
Imagoboost: veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) zijn belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering. Heb je dit goed op orde, dan zorgt dit ervoor dat je processen beter beheerst, waardoor de kans op fouten aanzienlijk kleiner wordt. Dit straal je dan ook uit.
Aansprakelijkheid is gedekt: is er toch sprake van een ongeluk op de werkvloer? Met een VCA certificering toon je aan dat je aan de zorgplicht hebt voldaan, er toezicht is gehouden en voorlichting en instructie is gegeven.
Moet je verplicht aan de VCA norm voldoen?
Hoewel VCA certificering niet wettelijk verplicht is, eisen veel opdrachtgevers en grote bedrijven dat aannemers en onderaannemers gecertificeerd zijn. Dit geldt vooral voor sectoren zoals de bouw, petrochemie en industrie waar veiligheid van cruciaal belang is. Het vrijwillig behalen van een certificaat kan dus een belangrijke rol spelen in het verkrijgen van opdrachten en samenwerkingen.
Kortom, het VCA certificaat is een waardevol instrument voor bedrijven die veiligheid en gezondheid op de werkvloer serieus nemen. Het biedt niet alleen een gestructureerde aanpak voor het beheersen van risico’s, maar draagt ook bij aan een beter imago en zorgt ervoor dat je als bedrijf de wettelijke eisen naleeft.