Wanneer moet je je dakgoten laten schoonmaken?

Redactie

Het dakgoten schoonmaken is heel belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat je je woning goed blijft onderhouden. Maar het verlengt ook de levensduur van de dakgoten. Toch vragen veel mensen zich af wanneer precies het juiste moment is om deze taak uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat dakgoten goed blijven functioneren en schade aan het huis wordt voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren bij het bepalen van het geschikte moment om de goten schoon te maken. 

Waar moet je op letten?

Het meest geschikte moment voor het schoonmaken van dakgoten hangt sterk af van de invloeden van het seizoen. In het algemeen is het aan te raden om de dakgoten twee keer per jaar schoon te maken. Dit is dan in het voorjaar en in de herfst. In het voorjaar verwijder je bladeren en puin, terwijl je in de herfst voorkomt dat de goten verstopt raken door vallende bladeren. Als er een lekkage is, dan is dakgoot reparatie van groot belang. Dit kan voorkomen worden door op tijd professionals in te schakelen die je goten schoonmaken en nakijken. 

Dakgoten kunnen na zware regenval of stormen erg vatbaar zijn voor verstoppingen. Harde wind kan takken en ander vuil in de goten blazen, en dan kan de afvoer ineens dicht zitten. Dit moet ook snel worden aangepakt, anders kan dan grote gevolgen hebben. Voordat de winter begint moet je daarom de dakgoten vrij laten maken van bladeren en ander vuil. 

Schakel een professional in 

Als je geen tijd hebt om zelf je dakgoten schoon te maken, of als het om veiligheidsredenen niet haalbaar is, is het verstandig om professionals in te schakelen. Je kunt dan op vaste momenten een bedrijf laten komen die het werk van je overneemt. Het regelmatig laten schoonmaken van dakgoten is van groot belang om ernstige schade te voorkomen.