De normen voor sausklaar stucwerk: alles wat je moet weten

Redactie

Als je een huis gaat bouwen of renoveren, is stucwerk een van de belangrijkste aspecten waar je aan moet denken. Het bepaalt namelijk de uitstraling en kwaliteit van je muren en plafonds. Er zijn verschillende soorten stucwerk waar je uit kunt kiezen, waaronder sausklaar stucwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de normen voor sausklaar stucwerk en geven we advies over hoe je het beste resultaat kunt behalen.

Wat is sausklaar stucwerk?

Sausklaar stucwerk is een type stucwerk dat een gladde en egale afwerking van muren en plafonds mogelijk maakt. Het is bedoeld om later gesausd te worden, vandaar de naam sausklaar. Het is belangrijk om het stucwerk op de juiste manier aan te brengen om de gewenste uitstraling te krijgen.

Normen voor sausklaar stucwerk

Er zijn bepaalde normen die gelden voor sausklaar stucwerk. Deze normen zijn vastgelegd in de Europese norm EN 13914-1 en hebben betrekking op de kwaliteit van het stucwerk. De normen zijn als volgt:

 • De vlakheid van de wanden mag niet meer dan 5 millimeter afwijken van een rechte lijn over een lengte van 2 meter.
 • De vlakheid van het plafond mag niet meer dan 7 millimeter afwijken van een rechte lijn over een lengte van 2 meter.
 • De maximale dikte van de stuclaag is 15 millimeter.

Als aan deze normen wordt voldaan, kan er worden gesproken van hoogwaardig sausklaar stucwerk.

Het belang van vochtregulering

Een ander belangrijk aspect bij het aanbrengen van sausklaar stucwerk is vochtregulering. Te veel vocht kan namelijk leiden tot scheuren in het stucwerk. Daarom is het belangrijk om het stucwerk goed te laten drogen voordat er gesausd wordt.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de vochtigheidsgraad in de ruimte waarin het stucwerk wordt aangebracht. Bij een te hoge vochtigheidsgraad kan het stucwerk niet goed drogen, terwijl bij een te lage vochtigheidsgraad het stucwerk te snel droogt. Dit kan leiden tot scheuren in het stucwerk.

Aanbrengen van sausklaar stucwerk

Het aanbrengen van sausklaar stucwerk is een vak apart en vereist expertise en ervaring. Hieronder vindt u een aantal tips voor het aanbrengen van sausklaar stucwerk:

 • Zorg voor een gladde en egale ondergrond voordat u begint met stucen.
 • Gebruik de juiste gereedschappen, zoals een stucspaan en stucloper.
 • Werk in dunne lagen en laat elke laag goed drogen voordat u verder gaat.
 • Schuur het stucwerk na elke laag licht op voor een egale afwerking.

Afwerking van Sausklaar Stucwerk

Wanneer het stucwerk volledig is opgedroogd, kan het worden afgewerkt. Hierbij is het belangrijk om de juiste verf of muurverf te kiezen, die geschikt is voor sausklaar stucwerk. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding, zoals het afplakken van de randen en het gebruik van de juiste kwasten en rollers.

Veelgemaakte Fouten bij Sausklaar Stucwerk

Bij sausklaar stucwerk worden regelmatig fouten gemaakt die kunnen leiden tot een minder mooi resultaat. Enkele veelgemaakte fouten zijn:

 • Onvoldoende gladde en egale ondergrond. Hierdoor ontstaan er oneffenheden in het stucwerk.
 • Te dikke lagen aanbrengen. Dit kan leiden tot scheuren in het stucwerk.
 • Onvoldoende droogtijd tussen de lagen. Hierdoor kan het stucwerk gaan blazen en scheuren.
 • Onvoldoende vochtregulering. Hierdoor kan het stucwerk gaan scheuren en loslaten.

Wat kost sausklaar stucen?

De kosten voor sausklaar stucen en behangklaar stucen verschillen per situatie en per stukadoor. Over het algemeen kost sausklaar stucen meer dan behangklaar stucen, omdat er meer werk en materiaal nodig is om het oppervlak glad en egaal te maken.

Wat kost behangklaar stucen?

Gemiddeld genomen kost sausklaar stucen tussen de €20 en €40 per vierkante meter en behangklaar stucen tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

Wat is het verschil tussen Behangklaar en Sausklaar?

Het verschil tussen behangklaar en sausklaar zit voornamelijk in de afwerking van het stucwerk. Bij behangklaar stucwerk worden de muren en plafonds vlak en strak gemaakt, zodat er behang op kan worden aangebracht. Bij sausklaar stucwerk worden de muren en plafonds nog strakker en gladder gemaakt, zodat ze direct overschilderbaar zijn zonder oneffenheden zichtbaar te maken. Sausklaar stucwerk is dus een stap verder in afwerking dan behangklaar stucwerk.